Alimentele bio au început să fie ocolite de cumpărători, iar vânzătorii încearcă să scape de marfa rămasă în galantare, micşorând preţurile, scrie "The Guardian". Oamenii sunt mai
Alimentele bio au început să fie ocolite de cumpărători, iar vânzătorii încearcă să scape de marfa rămasă în galantare, micşorând preţurile, scrie "The Guardian".
Oamenii sunt mai confuzi ca niciodată în ceea ce priveşte preţurile piperate pe care trebuie să le plătească pentru hrana organică, iar comercianţii sunt îngroziţi de scăderea dramatică a cererii pentru acest tip de produse.
Potrivit unui studiu, întocmit recent de una dintre cele mai importante companii de cercetare a pieţei din Marea Britanie, TNS, cheltuielile pentru alimente şi băuturi organice au scăzut de la aproximativ 100 milioane de lire sterline pe lună, cât s-a înregistrat la începutul anului, până la 81 milioane de lire, în urmă cu patru săptămâni.
Această ieftinire forţată se regăseşte în scăderea preţurilor la ouăle, carnea de pui, fructele şi legumele care provin din fermele ecologice. Unii fermieri britanici preferă să-şi sisteze producţia, iar alţii nu mai respectă standardele impuse produselor pe care le comercializează, deoarece pierderile pe care le au sunt din ce în ce mai mari.
Ouăle şi carnea de pui, pe lista neagră
Una dintre explicaţiile pe care sociologii încearcă să le dea acestui fenomen ar putea să se regăsească în faptul că bugetul britanicilor a scăzut ori că aceştia nu mai consideră că trebuie să mai contribuie, în acest mod, pentru a proteja mediul înconjurător.
"Se observă, cu siguranţă, o scădere a interesului pentru produsele bio. Întrebarea este dacă această situaţie se va remedia sau va începe, pur şi simplu, sfârşitul alimentelor organice", a spus Edward Garner de la TNS. Uniunea Naţională a Fermierilor din Marea Britanie a declarat, recent, că