Lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ din sudul ţării sunt din nou în întârziere, deşi, paradoxal, autorităţile locale nu se plâng de lipsa
Lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ din sudul ţării sunt din nou în întârziere, deşi, paradoxal, autorităţile locale nu se plâng de lipsa banilor
Şcoli-şantier, cu grupuri sanitare în fundul curţii şi fără avize de funcţionare. Aşa vor fi întâmpinaţi zeci de mii de elevi în prima zi de şcoală.
Cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, în judeţul Vâlcea doar o treime din cele 712 unităţi de învăţământ au aviz sanitar de funcţionare.
Potrivit şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe 15 septembrie, 30% dintre unităţile de învăţământ rămân în ofsaid. "Avem 216 şcoli neautorizate, care sunt în mediul rural şi nu au cum să primească avizul sanitar, pentru că nu au canalizare şi apă curentă", a declarat inspectorul adjunct, Rodica Buican.
Dolj: Lucrări întârziate
Şcolile din Malu Mare şi din Cârcea, liceele din Bechet şi din Bârca şi alte opt unităţi de învăţământ din judeţul Dolj rămân în continuare fără utilităţi.
Paradoxal, chiar dacă fonduri există, unele consilii locale au alocat şcolilor bani abia la mijlocul lunii august. "În mediul rural există neînţelegeri între primari şi directori, şi acest lucru afectează lucrările din şcoli, că de cele mai multe ori constructorii nu respectă termenele de execuţie şi au întârzieri. Unele şcoli vor reuşi însă să termine, altele nu", a spus şeful IŞJ, Angela Soare.
Gorj: Ore în condiţii insalubre
Din cele 777 de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj, doar 430 deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. În restul şcolilor elevii îşi vor desfăşura activitatea în condiţii insalubre.
"Lipsa apei potabile, grupuri sanitare neigienizate şi faptul că termenele de finalizare a construcţ