Obiceiurile comunităţii slovace din Nădlac şi din localitatea vecină din Ungaria, Tothkomlos, au făcut obiectul unui film despre multiculturalitatea din zonă, iar reţetele slovace au fost
Obiceiurile comunităţii slovace din Nădlac şi din localitatea vecină din Ungaria, Tothkomlos, au făcut obiectul unui film despre multiculturalitatea din zonă, iar reţetele slovace au fost adunate într-o carte, finanţarea fiind asigurată printr-un proiect Phare CBC.
Primarului oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, a declarat că filmul "Multiculturalitatea tradiţională a zonei transfrontaliere Nădlac - Tothkomlos" este în format DVD şi va fi distribuit în 500 de exemplare.
"Filmul conţine practici şi comportamente vechi care se regăsesc şi astăzi: obiceiuri vestimentare, culinare, moduri de habitat, atitudini corporale, tipuri de relaţii, organizare familială, practici religioase", a declarat Ciceac.
Delicii slovăceşti
Reţetarul cuprinde aluaturi, care erau principalul aliment al slovacilor din Nădlac, dar şi sosuri, supe, mâncăruri din carne şi dulciuri. Unele reţete erau folosite doar la ocazii deosebite, precum nunţi, botezuri sau munca la câmp, iar în carte e prezentat şi modul de preparare. Griliaşul, o prăjitură din zahăr ars caramelizat şi nucă se oferea, în trecut, mirilor la nuntă sau copiilor la botez. Obiceiul se păstrează şi astăzi.