Nici in acest an litoralul romanesc nu a reusit sa convinga. In ciuda faptului ca numarul turistilor nu a scazut drastic fata de anul trecut, problemele cu care s-au confruntat acestia au fost mai mari fata de 2007.
» Nelipsitelor servicii de proasta calitate si preturilor exorbitante li s-a adaugat in acest an si o escaladare a violentei. Conflictele armate au devenit obisnuinta, iar gastile de interlopi care isi fac dreptatea cu sabia in mana, in statiunile romanesti, nu mai mira pe nimeni.
Sfarsitul lunii august a adus pe litoralul romanesc scaderea incasarilor hotelierilor. Pe de o parte, tarifele sensibil mai mici comparativ cu varful de sezon, iar pe de alta, numarul din ce in ce mai mic al turistilor sositi la mare au fost principalele cauze. Statisticile Inspectoratului Judetean de Politie Constanta indica o scadere cu aporape 50% a numarului de turisti prezenti weekendul trecut pe litoral. La jumatatea lunii august, la malul marii isi petreceau concediul 200.000 de turisti, in timp ce sambata trecuta numarul acestora scazuse la 110.480. Pe primul loc in ceea ce priveste gradul de ocupare, Mamaia este fruntasa, cu 46.026 turisti, urmata de Neptun cu 29.500 de turisti si de Eforie Nord si Sud cu 14.265 de vizitatori. Ca si in anii trecuti, majoritatea turistilor au fost romani. Tour-operatorii germani TUI si Neckermann s-au retras de pe piata, iar in lipsa lor ceilalti privesc cu circumspectie litoralul romanesc.
Experimentul "All Inclusive" a esuat
Dintr-un total de aproape 250 de unitati de cazare operationale pe litoral in 2008, oferta "All Inclusive" se regaseste in cel mult zece cazuri. 2008 s-a vrut a fi anul introducerii acestui sistem pe piata autohtona. S-a vrut, pentru ca la finalul sezonului un numar mare de turistii s-au declarati nemultumiti de oferta hotelierilor. Pe langa reclamatiile privind hotia di