Disputa de la distanta dintre universitatile private si cele de stat in ceea ce priveste cooptarea de studenti seamana din ce in ce mai mult cu un razboi al banilor. Taxele la stat au ajuns mai mari ca in facultatile private, iar incasarile totale din tax
Unul dintre paradoxurile invatamantului romanesc este ca, spre deosebire de Marea Britanie sau SUA, un loc la o facultate romaneasca privata este, in multe cazuri, mai ieftin decat unul cu taxa la o facultate publica. De exemplu, daca un loc cu taxa la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti pleaca de la 450 de euro pe an, la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, institutie de invatamant privata, tot din Capitala, taxa anuala porneste de la 350 de euro.
Desi majoritatea institutiilor de invatamant superior de pe piata locala sunt subventionate, adica primesc bani de la stat, cele mai multe dintre facultatile publice au in oferta si locuri cu plata. Asadar, studentul poate opta pentru a plati un loc la o facultate de stat sau la una privata.
Multi tineri opteaza pentru ultima varianta, pentru a se asigura ca vor avea o diploma de licenta. In SUA, de exemplu, un tanar care opteaza pentru un loc de la o facultatea de stat plateste, dar de 3-4 ori mai putin decat unul care vrea sa studieze la privat. Un student la o facultate sau universitate privata din SUA are insa garantia unui studiu de calitate si a unor facilitati pe masura. In Romania insa, multi angajatori reclama, mai mult sau mai putin voalat, lipsa de pregatire a absolventilor facultatilor, in general, si a celor private, in particular.
"Acest lucru nu reprezinta o noutate. Ca facultate este imposibil sa formezi un student care sa fie in stare sa indeplineasca perfect ceea ce ii cere angajatorul. De aceea, angajatorii trebuie sa investeasca in training", precizeaza Gheorghe Rosca, rectorul A