La ambele capete ale axei lui Basescu, electoratul se pregateste de vot pentru luna noiembrie - americanii pentru presedinte, romanii pentru Parlament. De altfel, cele doua campanii s-au suprapus mereu din 1990 incoace, cu ceva mai multa exactitate din '92, cind cea din Romania a fost mutata si ea in toamna. Ca amploare, alegerile sint greu de comparat - si asta nu atit din cauza ca ei au prezidentiale si noi parlamentare, ci mai ales datorita vastei experiente bazate pe o traditie de peste 200 de ani in Lumea Noua. Romanii si-au amintit de votul liber in mai 1990, dupa o intrerupere de mai bine de 50 de ani. Asadar, democratia de la noi isi va sarbatori majoratul pe 30 noiembrie, avind un cadou special pentru aceasta aniversare: votul uninominal.
Saptamina trecuta, am vazut lansarea grandioasa spre Casa Alba a primului candidat de culoare din istorie la presedintia Americii. La inceputul acestei saptamini, urmeaza ca principalul sau rival sa faca acelasi lucru - daca uraganul Gustav care ameninta sudul tarii nu va provoca un dezastru, dupa cum a mentionat republicanul John McCain.
In Romania, lansarile s-au facut deja, la scurt timp dupa ce s-a stabilit data scrutinului. Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu si-au luat ca tinta sefia Guvernului, in vreme ce Theodor Stolojan a spus ca n-ar zice nu daca partidul i-o va cere. Dar chiar daca Stolo a facut aceasta declaratie cu jumatate de gura la iesirea din piscina, in fata unui jurnalist care probabil ca l-ar fi urmarit si la toaleta ca sa-l intrebe asta, liderii PSD si PNL atit par sa fi asteptat. Daca in America se dezgroapa securea razboiului, la noi se descopera hirdaiele. E drept, campania electorala va incepe oficial abia pe 31 octombrie. Ce sa intelegem din ce spun liderii politici acum, ca proiectele de viitor ale fiecarui candidat si partid vor fi expuse abia atunci si ca acum e momen