Pe două lacuri din judeţul Cluj se poate naviga cu ambarcaţiuni de până la 24 de metri Lacul Fântânele din Parcul Natural Munţii Apuseni şi lacul Tarniţa, sursa de alimentare cu
Pe două lacuri din judeţul Cluj se poate naviga cu ambarcaţiuni de până la 24 de metri
Lacul Fântânele din Parcul Natural Munţii Apuseni şi lacul Tarniţa, sursa de alimentare cu apă potabilă a Clujului, au fost deschise pentru navigaţie.
Lacurile de acumulare Fântânele şi Tarniţa, din judeţul Cluj, au devenit navigabile, conform unei hotărâri de guvern din luna iulie. Până la primăvară, când va apărea şi un regulament strict, ambarcaţiuni de până la 24 de metri pot fi lansate la apă.
Pe niciunul dintre cele două lacuri nu există restricţii privind gradul de motorizare a ambarcaţiunilor, deşi lacul Tarniţa constituie sursa de apă potabilă a Clujului. "Teoretic, nu există restricţii", a declarat directorul Hidrocentralei Cluj, Dorin Chioreanu, în administraţia căruia intră şi cele două lacuri.
Şeful Oficiului de Căpitănie Dej, căpitanul Viorel Federiga, a subliniat şi el că "pe cele două lacuri se poate folosi orice tip de ambarcaţiune de agrement de la 2,5 metri la 24 de metri, indiferent de capacitatea motorului".
Zonă naturală protejată
Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Cluj, Mihaela Beu, a declarat că lacul Fântânele face parte din Parcul Natural Munţii Apuseni, dar că "legea e lege" şi nu poate emite nicio părere. ONG-urile de mediu sunt împotriva navigaţiei pe aceste lacuri, considerând-o nocivă.
"Circulau şi ilegal. În Cluj sunt câteva zeci de persoane care deţin ambarcaţiuni. Sunt susţinute doar interesele anumitor grupuri", a declarat Radu Mititeanu, preşedintele Clubului de Cicloturism "Napoca".
Şeful Căpităniei Dej a declarat că se va întocmi un regulament de navigaţie pe cele două lacuri. "Cel mai probabil acesta va apăr