Turnul Eiffel isi va pierde o parte din stralucirea sa dupa ce primaria Parisului a decis sa injumatateasca timpul in care beculetele sclipitoare, ce incanta turistii in fiecare seara cu un spectacol de flash-uri, vor sta aprinse, scrie The Telegraph. Masura face parte dintr-un plan prin care se incearca transformarea Turnului Eiffel si a celorlalte simboluri pariziene in monumente mai "prietenoase" cu mediul inconjurator.
"Rochia de diamant" a Turnului Eiffel (20.000 de becuri care clipesc) a fost folosita la 1 ianuarie 2000, intr-un spectacol pentru a marca trecerea in noul mileniu, dar a devenit un accesoriu permanent datorita popularitatii in randul turistilor. In fiecare seara dupa asfintit, timp de 10 minute, beculetele se aprind intr-un spectacol de flash-uri ce impodobeste simbolul Parisului.
Incepand de luna viitoare, Sete, compania contractata de primaria Parisului pentru a asigura iluminatia turnului, va injumatatii timpul functionarii becurilor, reducand spectacolul de la 400 la 200 de ore pe an. "Decizia este una simbolica si pune in prim-plan dezvoltarea durabila pe care am inceput sa o practicam", a declarat un adjunct al primarului Bertrand Delanoe, citat de The Telegraph.
Masura face parte dintr-un plan prin care se incearca transformarea Turnului Eiffel intr-un monument mai "prietenos" cu mediul inconjurator. Biletele si documentele folosite in turn sunt facute din hartie reciclata, conducerea turnului sustine ca tot curentul electric folosit provine din surse regenerabile, iar, in prezent, se realizeaza un plan prin care se vor monta panouri solare pe acoperisurile restaurantelor din turn.
Aceasta noua masura "verde" vine dupa ce "Orasul Luminilor" a incheiat un proiect de cinci ani, menit sa economiseasca energie prin inlocuirea becurilor incandescente de pe monumentele orasului, cu altele noi, mai econ