Actiunea militara a Georgiei în Osetia de Sud a fost folosita drept pretext de Rusia pentru a arata lumii întregi care este puterea ei. Mai mult, Moscova a vrut sa demonstreze ca presiunile
Actiunea militara a Georgiei în Osetia de Sud a fost folosita drept pretext de Rusia pentru a arata lumii întregi care este puterea ei. Mai mult, Moscova a vrut sa demonstreze ca presiunile Vestului nu o vor împiedica sa îsi mentina controlul asupra vecinilor.
Guvernul de la Moscova a subliniat de multe ori asemanarea dintre Kosovo si Osetia de Sud. Atunci când Kosovo si-a declarat independenta în urma cu sase luni, presedintele rus de la acea vreme, Vladimir Putin, a sustinut ca acest gest va încuraja Osetia de Sud, cât si alte regiuni separatiste din lume. Mai recent, s-au facut paralele între actiunile militare ale Rusiei în Georgia din aceasta luna si campania de bombardamente NATO asupra Serbiei în anii 1998-99.
Cele doua situatii, desi asemanatoare în unele puncte, sunt fundamental diferite acolo unde conteaza: în implicat iile lor pentru viitorul relatiilor internationale.
Doua conflicte, mai multe interese
Mai interesanta este comparat ia între cele doua confl icte, care evidentiaza similaritat i, dar si diferente în câteva probleme-cheie.
În ceea ce priveste actiunea militara, în perioada 1998-1999, fortele NATO au bombardat Iugoslavia cu scopul de a constrânge Serbia sa-si retraga fortele din Kosovo si sa se aseze la masa negocierilor. Ca rezultat, sute de civili au fost omorâti.
Pe de alta parte, în 2008, for- tele militare rusesti au bombardat Georgia pentru a obliga trupele georgiene - trimise sa recucereasca prin forta Osetia de Sud - sa paraseasca provincia; bombardamentele asupra Georgiei au continuat si dupa ce autoritatile de la Tbilisi au declarat ca se retrag din Osetia de Sud, iar fo