Nea Mărin de la Mambo Siria, votat lider al festivalului de la Peştera Bolii. Sursa: Andrei Ciocârlan
Mambo Siria, lăutarii din Mehedinţi descoperiţi cândva de Mircea Dinescu, au fost stelele festivalului de muzică şi poezie „Sick Man“, al caricaturistului Ion Barbu, probabil cea mai amplă manifestare culturală anuală din Valea Jiului. Evenimentul a fost gândit ca o continuare a festivalului „Om rău“, care s-a născut şi a murit la Petrila, în curtea lui Barbu, (construită în forma unui amfiteatru). Festivalul „Om bolnav“ a avut anul acesta prima ediţie. Prin această manifestare culturală, nonconformistă, singura de acest gen din Valea Jiului, Barbu vrea să satirizeze cuvintele petrileanului I.D. Sârbu, care spunea că, „în România, minunile ţin trei zile. Doar sărbătorile prostiei durează un secol!“.
Decanul de vârstă de la Mambo Siria, Marin Şchiopu zis Nea Mărin, este unul dintre cei care şi-au spus poveştile la „Om bolnav“. Cei şapte lăutari de lângă Calafat au cu ce se lăuda: s-au consacrat ca una dintre „mărcile lu’ Dinescu“, alături de deja celebrul vin şi de ţuică, după care şi-au croit propria carieră, invitaţi la marile expoziţii, târguri şi festivaluri din ţară.
EVZ: Cum este să fii „un om bolnav“?
Nea Mărin: Nu poţi să fii bolnav aici, la Petroşani, pentru că aici sunt oameni ca lumea, te îngăduie, sunt cinstiţi, îţi vorbesc frumos şi noi le cântăm cu drag. Nu este pentru prima dată când venim, este pentru a patra oară, şi ne place, pentru că aceşti oameni au o cinste deosebită. Totodată, noi, de acolo, de la distanţa aia de unde suntem, de la Mehedinţi, am venit să cântăm aici şi oamenii de aici ne-au înţeles. Deţin aportul nostru de umanitate către dânşii, dar şi dânşii către noi şi nu putem să ne depărtăm. Care vrea altcumva, noi, Mambo Siria, oricând îi putem ajuta şi mergem la orice chemare.
Fes