Aceasta este mai bună decât cea fiartă şi combinată cu frişcă, pentru că nu măreşte nivelul grăsimilor din sânge.
Românii au fost mari băutori de cafea turcească până acum câţiva ani. Licoarea preparată la ibric nu lipsea de la masa de dimineaţă, însă, cu timpul, cafelei naturale au început să îi ia locul băuturile de tip cola, cappucino, moccacino, trei în unu şi ceaiul verde. Un studiu realizat de Daedalus Consulting arată că incidenţa consumatorilor de cafea a scăzut de la 84,5%, în 2004, la 78,3%, în 2007. Cercetătorii pun această scădere pe seama diversificării de produse, care i-a determinat pe mulţi consumatori de cafea să îşi schimbe opţiunile. Nu neapărat în bine, spun medicii nutriţionişti.
Mai bine opărită decât fiartă
Spre deosebire de cafeaua turcească ori cea preparată la filtru, băuturile de tip cola cresc valorile tensiunii şi măresc riscul de diabet. Cappucino, moccacino, frape-ul ori cafeaua la cutie, pe care o găseşti în frigiderele din benzinării, au şi ele aceleaşi dezavantaje. Ba, mai mult, îngraşă foarte rău şi nu sunt recomandate celor care îşi doresc să slă- bească.
„Aceste băuturi au mai puţină cofeină şi par mai «light» decât cafeaua obişnuită, însă conţin extrem de mult zahăr, aditivi şi caramel“, avertizează medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la Cabinetul de diabet şi obezitate „Moşilor“, din Capitală. Dacă ai de ales între cafeaua la ibric şi cea la filtru, medicii te sfătuiesc să optezi pentru ultima variantă, deoarece nu există riscul să îţi creşti nivelul grăsimilor din sânge.
„Cafeaua opărită este mai bună decât cea fiartă. Când încălzeşti treptat cafeaua, se eliberează doi compuşi, gasol şi cafestol, care o fac mai bună la gust, dar şi mai nesănătoasă“, explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, amintind că principalul risc îl constituie creşterea grăsimilo