Fonoteca radioului public, ce conţine 132.000 de ore de înregistrări, pe discuri de ebonită, discuri vinil, CD-uri şi benzi magnetice, va fi trecută în format digital în 13 ani În
Fonoteca radioului public, ce conţine 132.000 de ore de înregistrări, pe discuri de ebonită, discuri vinil, CD-uri şi benzi magnetice, va fi trecută în format digital în 13 ani
În subsolurile clădirii din strada General Berthelot se află o adevărată comoară: patru kilometri de documente scrise, 12.000 de fotografii şi 12.276 de discuri de ebonită.
O persoană ar putea petrece 15 ani de audiţie non-stop pentru a asculta cele aproximativ 132.000 ore de înregistrări din arhiva radioului public. Este adevărat că dacă ar avea răbdare ar găsi materiale cu Enescu, Arghezi, Sadoveanu, Bacovia, Nichita Stănescu, Toma Caragiu şi Dem Rădulescu.
"Avem un fond analogic de documente foarte valoros, dar suntem în imposibilitatea de a ne mişca rapid şi eficient", a declarat şeful serviciului Patrimoniu radioul public, Raphael Vieru. Marea parte a documentelor este depozitată în clădirea de pe strada General Berthelot, la diferite niveluri, în condiţii bune.
Nu aceeaşi este situaţia şi cu arhiva de la Jilava, ce reprezintă 25% din fondul de benzi, plus Fonoteca de aur. "Arhiva de aici se opreşte undeva în anii 80 şi conţine numai documente în original, care stau în condiţii de temperatură şi umiditate total neprielnice", a spus Raphael Vieru.
Pentru a avea acces la înregistrările din arhivă, un redactor consultă lista cu toate titlurile deţinute, completează un bon tipizat (cu cel puţin 24 de ore înainte de emisiune) şi depune formularul la secretariatul fonotecii.
După ce personalul de la serviciul Patrimoniu găseşte titlurile solicitate, este sunat redactorul care preia materialele pe semnătură. Înregistrarea ajunge într-o cabină specializată, unde este trecu