Liderii europeni înăspresc tonul, dar nu sancţionează Rusia pentru intervenţia militară în Georgia. Sursa: AFP
UE a decis ieri să „revizuiască“ relaţiile cu Rusia, după intervenţia Moscovei în Georgia, şi ar putea pune sub semnul întrebării continuarea anumitor domenii de dialog, potrivit unui proiect de declaraţie a summitului extraordinar al liderilor europeni.
Liderii europeni au condamnat vehement recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi a Abhaziei de către Moscova, şi au apreciat că relaţiile UERusia se află „la răscruce“, dar au evitat să aplice sancţiuni celui mai important furnizor de hidrocarburi al blocului comunitar. Declaraţia, aflată în lucru ieri-seară, este practic o formulă de compromis, menită să aducă pe aceeaşi lungime de undă poziţiile divergente ale statelor UE, în ceea ce priveşte atitudinea cea mai potrivită faţă de Moscova.
Susţinere pentru Georgia
Liderii europeni au sugerat că o eventuală schimbare de poziţie va fi semnalată după summitul UE-Rusia din luna noiembrie. Până la momentul respectiv, Bruxelles-ul va evalua dacă Rusia îşi respectă angajamentele asumate prin planul de pace, care a pus capăt conflictului armat din Georgia. Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a anunţat deja ieri după-amiază că liderii prezenţi la summit urmau să aprobe trimiterea unei misiuni de monitorizare a UE pe teritoriul georgian. În lipsa unor sancţiuni aplicate Rusiei, oficialii europeni au ales să se concentreze pe susţinerea Georgiei.
Potrivit proiectului de declaraţie, UE s-a arătat pregătită să ia în considerare consolidarea relaţiilor cu Tbilisi, prin înlesnirea procedurilor de obţinere a vizelor de către georgieni, posibila semnare a unui acord comercial şi furnizarea de ajutor pentru reconstrucţia Georgiei. Discuţiile liderilor europeni s-au desfăşurat sub presiunea asigurată d