» Liderii europeni, reuniti luni intr-un summit extraordinar privind Georgia, au condamnat interventia Moscovei si au promis sprijin Tbilisiului. Nici vorba de sanctiuni, evitand o revenire la razboi rece cu o tara care ramane un partener indispensabil.
Consiliul Extraordinar, inceput luni la Bruxelles la ora 13.00 GMT, primul de acest gen convocat dupa razboiul din Irak in 2003, a vizat, in principal, ca UE sa vorbeasca pe o singura voce, punand surdina diviziunilor in ce priveste atitudinea fata de Moscova, de care Rusia a stiut intotdeauna sa profite – diviziunile intre fostele state din blocul sovietic si cele adepte ale unei atitudini mai conciliante.
Asa cum declara premierul francez, FranIois Fillon, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE, "mesajul cel mai puternic pe care Europa il poate transmite este un mesaj de unitate". El a reiterat opozitia Parisului fata de impunerea de sanctiuni contra Moscovei si a pledat pentru dialog. "Rusia este o mare tara care conteaza, o mare putere care intr-un anume mod a fost umilita in ultimele doua decenii." Acelasi ton a venit si din partea Italiei, seful diplomatiei, Franco Frattini, declarand ca Rusia, care furnizeaza Europei un sfert din necesarul de gaz si de petrol, nu trebuie considerata "o tara ostila", ci un "partener strategic" cu care nu trebuie rupte relatiile. "Cuvantul de ordine al reuniunii nu este de a pedepsi Rusia, ci de a ajuta Georgia si de a avea un dialog critic cu Moscova", preciza premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Londra a cerut UE sa "suspende" negocierile privind un parteneriat strategic cu Rusia, in asteptarea concluziilor privind reevaluarea fundamentala a relatiilor euro-ruse.
In timp ce aveau loc manifestatii contra "agresiunii" Moscovei la Tbilisi si in alte orase din Europa, UE s-a limitat la ordinea de zi, multumindu-se sa condamne inca