Borcanele cu zacuscă sau cu zarzavaturi, compoturile şi murăturile făcute de casă încep să fie- multora-doar o legendă. Motivul? Preţurile practicate în pieţele agro-alimentare la legume şi fructe care s-au scumpit de trei ori faţă de anul trecut. În plus producătorii anunţă noi scumpiri până la finele anului 2008, care vor ajunge şi până la 20%.
Pieţele agro- alimentare sunt ticsite de comercianţi care aşteaptă să îşi vândă marfa. Cumpărătorii vin, se uită la preţuri, unii cumpără mai puţin, alţii se pregătesc de iarnă şi cumpără cantităţi mai mari de legume sau fructe, fiecare cum îl ţine buzunarul. Însă, atunci când intri în piaţă parcă te ia cu ameţeală când vezi preţurile, mai ales dacă intenţionezi să faci cumpărături consistente, aşa ca pentru proviziile de iarnă. Aproape nimic nu costă mai puţin de 1,50 lei iar preţurile continuă să crească. “Am început să pun pe iarnă diverse murături, gemuri, acuma vreau să îmi cumpăr gogoşari, dar preţurile sunt destul de mari pentru salariul minim pe economie pe care îl primim. Am o familie destul de mare şi este necesar să pun multe conserve pe iarnă. Îmi fac toate cumpărăturile din piaţă, iar până în prezent am cheltuit peste o sută de lei şi încă nu am terminat. Totuşi, trebuie să înţelegem şi producătorii care au muncit destul de mult pentru a-şi vinde marfa”, a precizat doamna Irina.
Legume mai scumpe, conserve mai puţine
Faţă de anul trecut, legumele şi fructele s-au scumpit de trei ori: kilogramul de gogoşari costă între 3 şi 3,50 lei, ardeii 3 lei, vinetele 2,50 lei, merele între 1,50 şi 2,50 lei, prune 2,50 lei, varza şi castraveţii 1,50 lei şi lista poate continua. “ Preţurile la vinete au fost mai mici, dar am fost nevoit să le scumpesc din cauza căldurilor mari de acum două săptămâni care au făcut să scadă producţia. Nu pot să mă plâng nici acuma pentru că este vânzare, oamenii vin şi cumpă