Adrian Severin spune ca, in ’97, Romania n-a „cedat“ insula, ci a acceptat faptul ca Ucraina este succesoarea de drept a URSS. Adrian Severin sustine ca atunci au fost si presiuni internationale in favoarea Ucrainei, pentru ca statul ex-sovietic „are o pozitie geostrategica mai interesanta si ca pozitia lor in plan extern a fost mai consecventa si mai clara“. Severin nu crede in argumentul ca insula e locuibila (exista acolo un sat, in care locuitorii sunt de fapt militari trimisi de Kiev, Ucraina sustinand ca s-au construit sau ca urmeaza sa se dea in folosinta o banca, un hotel de lux si un muzeu).
„Ce fac ei acum seamana cu o schimbare de sex. E ca si cum o matusa bogata promite ca lasa o mostenire nepoatei, insa nu exista nicio nepoata. Exista doar un nepot si ei incearca sa-i schimbe sexul. Nicio instanta din lume nu poate sa lase mostenirea nepotului doar pentru ca si-a facut interventia asta chirurgicala. Ucraina nu poate schimba realitatea pe care au acceptat-o in ’97. Insula este o stanca“, a conchis Severin.
„Politica externa facuta de militieni fara creier“
Istoricul Armand Gosu, bun cunoscator al spatiului ex-sovietic, e transant: „Nu ma pricep la chestiunile juridice, nici nu sunt sigur ca resursele energetice enorme chiar exista, insa viata a fost pe Insula Serpilor din antichitate. Era un templu inchinat lui Ahile acolo. Am gresit in mai 1948, cand reprezentantul MAE, Eduard Mezincescu, a semnat un proces-verbal de predare-primire prin care Insula Serpilor a fost «inapoiata» URSS de catre Republica Populara Romana. Noi n-am contestat niciodata acest gest. In perioada sovietica n-au functionat acolo decat unitati militare“.
Gosu stie de ce nu s-a rezolvat nicio problema istorica importanta cu vecinii nostri estici. „Politica externa in relatia cu Rasaritul a fost facuta de serviciile secrete. Ce sa inteleaga acesti mili