În combinaţie cu magneziu şi calciu dizolvate în apă, gazele poluante se transformă în ciment Ipoteza a fost testată timp de un an în California şi se estimează că, până în 2010,
În combinaţie cu magneziu şi calciu dizolvate în apă, gazele poluante se transformă în ciment
Ipoteza a fost testată timp de un an în California şi se estimează că, până în 2010, va fi lansat primul model comercial al instalaţiei.
Un chimist american, Brent Constantz, a studiat, timp de un an, posibilitatea transformării dioxidului de carbon în ciment, scrie cotidianul "Der Spiegel".
Ideea a fost pusă în practică, anul trecut, în apropierea unei platforme petroliere din Moss Landing, California, unde Constantz a testat posibilitatea transportării dioxidului de carbon generat de platformă prin apa mării.
Potrivit teoriei chimistului, atunci când dioxidul de carbon este combinat cu magneziu şi calciu dizolvate în apă, rezultatul este o substanţă "folosită în cantităţi industriale: cimentul". În contact cu apa mării, dioxidul de carbon se transformă în carbonat, iar ulterior, căldura provenită de la platforma petrolieră usucă materialul rezultat.
Utilizat anterior în medicină
"Din punct de vedere chimic, procedeul este similar modului de dezvoltare a coralilor", afirmă Constantz. Chimistul obţinuse iniţial un anume tip de ciment utilizat în medicină, pentru fracturi de oase şi în intervenţiile stomatologice.
În acest fel, platformele responsabile pentru o mare parte a emisiilor de dioxid de carbon ar putea deveni mijloace de reducere a acestora. Tehnologia propusă de Constantz va elimina o cantitate considerabilă din cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră provenind din industria cimentului.
"Obţinerea unei tone de ciment prin această tehnologie duce la eliminarea a 500 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă", spune Con