Şefii de stat şi de guvern prezenţi ieri la summitul extraordinar dedicat deciziei ruse de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud au decis că UE
Şefii de stat şi de guvern prezenţi ieri la summitul extraordinar dedicat deciziei ruse de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud au decis că UE "va rămâne vigilentă" în relaţia cu Moscova şi că relaţiile dintre Bruxelles şi Kremlin vor fi revizuite.
Astfel, cel mai probabil blocul comunitar va suspenda negocierile pe tema unui acord de parteneriat cu Federaţia Rusă. Bruxelles-ul ar putea adopta o poziţie mai radicală la summitul UE-Rusia, din noiembrie, de la Nisa, sau la reuniunea de toamnă, ordinară, a liderilor europeni.
În timp ce liderii europeni dezbăteau dosarul rusesc la Bruxelles, preşedintele Dmitri Medvedev s-a deplasat la Soci pentru a enunţa cele cinci principii ale politicii externe a Moscovei, printre care se află şi cel al "intereselor privilegiate", din anumite zone, cu trimitere la Caucaz.
Nici georgienii nu fost indiferenţi la conclavul de la Bruxelles. Peste un milion de persoane s-au adunat în Piaţa Libertăţii din Tbilisi, pentru a cere liderilor mondiali să pună capăt "agresiunii ruse".
Bruxelles-ul a decis revizuirea relaţiei cu Moscova, nu însă şi condamnarea politicilor acesteia
"Cei 27" au votat aseară o rezoluţie ce prevede "revizuirea relaţiei cu Rusia", fără a aminti însă de posibile sancţiuni împotriva Moscovei.
Liderii europeni, prezenţi ieri la summitul extraordinat dedicat deciziei ruse de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, au decis că UE "va rămâne vigilentă" în relaţia cu Moscova şi că relaţiile dintre Bruxelles şi Kremlin vor fi revizuite.
Revizuirea "ar putea duce la decizii l