Premierul Tariceanu doreste un nou model politic. In locul actualului sistem, liderul PNL propune fie o republica parlamentara cu un presedinte cu rol simbolic, ales de Parlament, fie revenirea la monarhia constitutionala. Tariceanu a ajuns la concluzia ca este nevoie de aceasta schimbare din cauza lui Traian Basescu, ale carui derapaje pa-raconstitutionale ar fi reprezentat principalul obstacol in calea progresului Romaniei in ultimii patru ani si ar fi ridicat ingrijorari serioase privind pericolul unui "regim de mana forte" care sa degenereze in dictatura. Din pacate, ni se atrage atentia, o serie de intelectuali de seama nu au fost capabili sa sesizeze acest pericol si au cazut in capcana lui Basescu si in fascinatia fata de un asemenea regim autoritar, repetand in acest fel erorile intelectualitatii interbelice, sedusa de mesianismul legionar.
Sugestia ca intelectualii care au stat odata alaturi de liberali ar fi dezertat in tabara lui Basescu pentru ca ar avea tainice nostalgii totalitare este, in cel mai bun caz, lipsita de eleganta. In cel mai rau caz, tradeaza un prost-gust dezolant, care ridica intrebari asupra calitatii morale a omului Tariceanu. Oricum ar fi, liderul liberal face inca o data dovada unei lipse de imaginatie politica dezarmanta, un pacat de neiertat pentru un om politic care pretinde sa conduca dreapta romaneasca in secolul al XXI-lea.
Problema dreptei romanesti in acest moment nu este cum sa scape de Basescu, ci sa propuna un program generos pentru viitorul natiunii. Pentru ca, inainte de a stabili cine sta in calea progresului, ar fi util sa stim spre ce "progresam". Partidele care se pretind de dreapta nu au reusit sa propuna pana in prezent un model coerent, intemeiat pe principii solide si sustinut cu argumente seducatoare din punct de vedere intelectual, care sa ofere un proiect al libertatii pentru Romania.