Românul plăteşte o rată lunară medie de 8-12 euro pentru fiecare metru pătrat pe care l-a cumpărat pe credit, într-un complex rezidenţial din Capitală. Şi asta, în condiţiile în
Românul plăteşte o rată lunară medie de 8-12 euro pentru fiecare metru pătrat pe care l-a cumpărat pe credit, într-un complex rezidenţial din Capitală.
Şi asta, în condiţiile în care un metru pătrat în cele mai multe apartamente de acest tip costă între 1.200 şi1.800 de euro.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de consultantul imobiliar polonez REAS. Pentru calcularea ratei lunare a fost luat în calcul un grad de îndatorare de 75%, o perioadă de rambursare de 30 de ani şi un împrumut în euro.
"Situaţia economică excelentă a Bucureştiului se manifestă, în primul rând, printr-o rată de şomaj extrem de redusă şi aflată de mulţi ani în continuă scădere, o cerere mare de forţă de muncă şi o rată de creştere ridicată a remuneraţiei, care este în Capitală cu mai mult de 20% peste media naţională.
Aceasta se concretizează într-o putere de cumpărare şi o solvabilitate relativ ridicată a populaţiei Capitalei, deşi în prezent povara medie lunară a datoriei pentru locuinţe poate fi evaluată la un nivel aproximativ de 8-12 euro pe metru pătrat de apartament cumpărat", se arată în studiu.
Grad de absorbţie scăzut
Potrivit analiştilor polonezi, nivelul foarte ridicat al ratelor la creditele bancare destinate achiziţiei de imobile a determinat un declin semnificativ al gradului de absorbţie a pieţei de locuinţe din Bucureşti.
Cu toate acestea, potenţialul pieţei rezidenţiale din Bucureşti rămâne încă foarte ridicat dat fiind ritmul redus de livrare a locuinţelor noi.