Noile norme de creditare vor avea cel mai mare impact asupra creditelor de consum în valută, în special în franci elveţieni. La acestea, gradul de îndatorare poate scădea şi la 36%. Noile reglementări ale Băncii Naţionale vor lovi diferit creditele acordate de bănci. Potrivit directorului Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, cel mai mare impact va fi resimţit în cazul împrumuturilor de consum în valută, mai precis al celor în franci elveţieni. Din a doua săpt�
Noile norme de creditare vor avea cel mai mare impact asupra creditelor de consum în valută, în special în franci elveţieni. La acestea, gradul de îndatorare poate scădea şi la 36%.
Noile reglementări ale Băncii Naţionale vor lovi diferit creditele acordate de bănci. Potrivit directorului Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, cel mai mare impact va fi resimţit în cazul împrumuturilor de consum în valută, mai precis al celor în franci elveţieni. Din a doua săptămånă a lunii octombrie, băncile care dau credite populaţiei după propriile lor norme vor trebui să aplice noile reglementări ale BNR.
„Va fi o scădere a gradelor de îndatorare. Cine are acum un grad de îndatorare de 70% probabil că o să ajungă la 60%. (…) Asupra creditelor în valută impactul va fi mai mare: scade la 36%-60%“, afirmă Cinteză, făcånd referire la calculele realizate de direcţiile de specialitate ale BNR şi precizånd că nivelul minim apare la împrumuturile în franci elveţieni.
Reducerea gradelor de îndatorare duce la scăderea creditelor maxime pe care le vor putea împrumuta clienţii. Situaţia apare ca efect al reglementării BNR, care prevede că băncile trebuie să ţină seama şi de creşterile de dobånzi, deprecierea cursului de schimb şi majorările de comisioane din ultimele 18 luni atunci cånd stabilesc condiţiile de acordare a unui împrumut. Instituţiile de credit pot lua însă în calcul nive