In contextul actual, situatia precara a agriculturii romanesti nu mai mira pe nimeni. Multe din ramurile de baza, care odinioara functionau si erau considerate etalon pentru agricultura, au ramas istorie. Nu face exceptie nici cultura sfeclei de zahar.
Din 33 de fabrici mai sunt doar patru
La nivelul anilor trecuti, suprafata cultivata in Romania, cu sfecla de zahar era de peste150.000 de hectare, in prezent ea se mai cultiva pe doar 29.000 de hectare. La nivelul judetului Mures, suprafata cultivata a scazut de la 12.000 – 15.000 de hectare, la 1.200 cate se cultiva in prezent.
„In România funcţionau 33 de fabrici de zahăr, iar în prezent doar patru si acestea nu la capacitatea lor. In Târgu-Mureş a funcţionat începând din anul 1984 o mare fabrică de zahăr, iar acum buldozerele muşcă din clădirile ei pentru a elibera terenul”, a declarat Ioan Pastor, doctor in economie si stinte agricole.
Industria zaharului era una din cartile de vizita ale judetului Mures, prin fabricile de prelucrare a sfeclei de zahar, precum si a suprafetelor cultivate. Declinul acestei ramuri poate fi subiectul unei analize mai complexe privind factorii care au dus la aceasta situatie. Motivul pricipal este lipsa unui sistem minimal de control şi susţinere a producţiei naţionale de zahăr, până la asigurarea necesarului naţional de consum. „Grav este faptul că, odată intraţi în U.E. dreptul nostru de a produce zahăr este limitat la 110 000 tone anual în vreme ce consumul anual de zahăr al ţării depăşeşte 500 000 tone, diferenţa trebuind să o cumpărăm din alte ţări ale U.E. Poate asta s-a vrut, să devenim o piaţă de defacere pentru supraproducţia lor. Pentru ei, mi se părea un scop firesc. Grav este că toate s-au făcut cu concursul guvernanţilor noştrii”, a precizat conf. univ. Ioan Pastor.
In contextul actual, situatia precara a agriculturii romanesti nu