Fostul ministru de externe Adrian Severin crede că Ucraina vrea să câştige procesul de la Haga printr-un tertip ieftin. Sursa: Agerpres
La Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a început ieri procesul dintre România şi Ucraina, a cărui miză sunt rezervele de hidrocarburi (100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 10 milioane de tone de petrol) din zona platoului continental din apropierea Insulei Şerpilor. Adrian Severin, fost ministru de externe în perioada semnării Tratatului politic de bază cu Ucraina din 1997, e de părere că Ucraina încearcă să câştige printr-un tertip: „Ce vor ei să facă, respectiv să demonstreze că insula e locuibilă, seamănă cu o schimbare de sex“.
Într-un interviu acordat EVZ în timpul Summitului NATO, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko încă spera la o rezolvare „amiabilă“: „Cred că cel mai oportun ar fi să găsim căi de rezolvare a acestei probleme la nivel politic bilateral“.
Prima fază „orală“ a procesului a aparţinut României, care, în calitate de reclamant, a deschis pledoariile. Bucureştiul nu poate accepta extinderea consecinţelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorică prin care formaţ iunea geografică Insula Şerpilor a fost ocupată ilicit de către URSS în 1948 - a fost ideea pe care „a pedalat“ Bogdan Aurescu, liderul echipei de „avocaţi“.
Ce e Insula Şerpilor?
În afară de Aurescu, au mai susţinut poziţia României alţi trei experţi: francezul Allain Pellet, Cosmin Dinescu şi australianul James Crawford. Pe înţelesul tuturor, obiectul procesului nu este Insula Şerpilor, ci doar platoul continental şi zona de exploatare economică exclusivă. Poziţia Ucrainei se axează pe faptul că insula ar fi locuibilă şi că platoul ar trebui să îi revină în această calitate. România susţine că ucrainenii au acceptat, la momentul semnării Tratatului politic de b