Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul European explică pentru "Adevărul" deciziile pe care Bruxelles-ul le-a luat faţă de Moscova. Adevărul: De ce Bruxelles-ul a
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul European explică pentru "Adevărul" deciziile pe care Bruxelles-ul le-a luat faţă de Moscova.
Adevărul: De ce Bruxelles-ul a fost incapabil să vorbească pe o singură voce în cazul războiului ruso-georgian?
Jacek Saryusz-Wolski: Să nu uităm că Uniunea Europeană a fost cea care a reacţionat prima, în această chestiune extrem de sensibilă, chiar mai repede decât Statele Unite sau a altor organizaţii internaţionale.
Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, a fost cel care a negociat planul de armistiţiu, intitulat "planul în şase puncte". Mai mult decât atât, numeroşi politicieni europeni au arătat că este necesar ca Bruxelles-ul să vorbească pe o singură voce cu Rusia.
Probabil că a devenit clar faptul că a fost intenţia Rusiei de a obţine un avantaj din dezacordurile dintre statele membre ale Uniunii Europene, dar, aşa cum ne arată situaţia actuală, Uniunea Europeană devine tot mai puternică.
"Transnistria nu va urma exemplul Osetiei"
Cum ar trebui să reacţioneze Parlamentul European faţă de decizia Rusiei de a recunoaşte independeţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud? Credeţi că Transnistria ar putea urma exemplul acestora?
Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud reprezintă o violare a dreptului internaţional, dar şi a acordului de pace în şase puncte. Uniunea Europeană consideră, fără echivoc, acest act ca fiind ilegal. În mod clar, Transnistria, ce reprezintă o problemă de mai mulţi ani, cauzează nelinişte, însă nu cred că va urma exemplul Abhaziei şi al Osetiei de Sud.
Unii lideri europeni au cerut sa