În Spania, butoaiele din stejar fabricate în România sunt recunoscute pentru compuşii lor aromaţi şi rivalizează cu cele americane.Vinul Bruñal al cramei Ribera de Pelazas se produce
În Spania, butoaiele din stejar fabricate în România sunt recunoscute pentru compuşii lor aromaţi şi rivalizează cu cele americane.Vinul Bruñal al cramei Ribera de Pelazas se produce în cantitate limitată, doar 1.500 de sticle anual. Compania vinicolă produce şi alte sortimente de vin, având o capacitate de 400 de butoaie.
Soiul de struguri Bruñal, care dă numele vinului, este cultivat doar pe o parcelă de 1,4 hectare. Preţul avantajos şi aromele lemnului de stejar românesc din Moldova i-au atras pe spanioli spre butoaiele produse în ţara noastră. La concurenţă cu butoaiele româneşti sunt cele frantuzeşti şi cele americane.
Pentru obţinerea vinului Bruñal, maturarea strugurilor în butuoaiele româneşti durează 12 luni. Amatorii de vinuri de calitate, care plătesc şi peste 150 de euro pentru o sticlă în restaurantele de lux ale Spaniei, îl descriu ca fiind un vin cu arome minerale şi florale, îmbăiate în aromele lemnului unui butoi de calitate.
Datorită caracteristicilor climatului şi solului, lemnul de stejar din România este recunoscut în vinificaţie pentru trăsăturile specifice compoziţiei sale. Este foarte apreciat pentru conţinutul de compuşi aromatici.
În România, producerea butoaielor este o tradiţie recunoscută şi pe plan internaţional. Elaborarea unui butoi calitativ din stejar românesc poate dura mai mult de doi ani. Fuziunea dintre lemnul românesc şi soiurile spaniole de struguri a atins armonia perfectă în Bruñal, sunt de părere specialiştii.
În primele 100 de sortimente
Spania, alături de Franţa şi Italia, este unul din principalii producători şi exportatori de vinuri pe plan mondial.
În Spania, ţară cu o lungă tradiţie vi