Deşi guvernanţii sărbătoresc, evoluţia statistică fulminantă a economiei autohtone în primul semestru nu este tocmai motiv de bucurie. Consumul bate în continuare producţia. Economia Spaniei a crescut cu doar 0,4% în primul semestru al lui 2008, cea britanică a evoluat spre stagnare, iar cea a Germaniei a scăzut cu peste 0,3%. Tendinţe similare s-au înregistrat şi în Franţa, Italia sau, mai la est, în ţările baltice, campioanele de anul trecut ale majorării PIB-ului. În p
Deşi guvernanţii sărbătoresc, evoluţia statistică fulminantă a economiei autohtone în primul semestru nu este tocmai motiv de bucurie. Consumul bate în continuare producţia.
Economia Spaniei a crescut cu doar 0,4% în primul semestru al lui 2008, cea britanică a evoluat spre stagnare, iar cea a Germaniei a scăzut cu peste 0,3%. Tendinţe similare s-au înregistrat şi în Franţa, Italia sau, mai la est, în ţările baltice, campioanele de anul trecut ale majorării PIB-ului. În plină criză, economia romånească pare să o ducă mai bine ca oricånd. „În prima jumătate a acestui an, am înregistrat o creştere de 8,6%, nivelul atins în trimestrul al doilea fiind de 8,9%, ceea ce reprezintă valori- record pentru ultimele două decenii“, se måndreşte ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, performanţele economice fără precedent au avut construcţiile printre principalele motoare, domeniu care a crescut în ianuarie-iunie 2008 cu nu mai puţin de 33,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Comerţul a jucat şi el un rol important, vånzările cu amănuntul de produse alimentare şi nealimentare fiind cu 16% mai mari, în timp ce afacerile dealerilor auto, ale service-urilor şi ale staţiilor de carburanţi au fost cu 28,5% mai mari.
Deşi mai temperat, industria a crescut şi ea, cu 5,9% (în acelaşi timp, productivitatea muncii din acest se