200 de persoane din judeţ se află pe lista de aşteptare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt pentru a deveni asistenţi maternali. Alte 300 au deja unul sau doi copii în plasament. Salariul, sporurile, alocaţia copilului, continuitatea pe cartea de muncă sau lipsa unui program de lucru fix sunt principalele argumente pentru care slujba de asistent maternal este din ce în ce mai căutată.
Puţini fac această meserie numai din dragoste pentru copiii abandonaţi de părinţii naturali. „Meseria de asistent maternal este dificilă, iar lucrul cu cei mici nu e deloc uşor. Asistenţii îşi asumă o responsabilitate enormă atunci când iau în plasament un copil, una mai mare chiar decât pentru propriii copii“, a spus Luminiţa Tudora, directoarea DGASPC Olt.
493 de copii din judeţ se află în prezent în grija asistenţilor maternali. Abandonaţi de părinţi, copiii ar trebui să îşi găsescă alinarea în sânul familiilor adoptive. Unii se bucură din plin de avantajele vieţii de familie, alţii rămân copiii nimănui. Interesaţi doar de avantajele financiare ale acestei meserii, unii asistenţi ignoră nevoile copiilor, care cresc într-un mediu ostil. Autorităţile admit că există cazuri de copii care nu primesc tot ceea ce li se cuvine, din punct de vedere legal, de la asistenţii maternali. DGASPC face un apel la cei care cunosc cazuri de copii trataţi necorespunzător de asistenţi să sesizeze de îndată Direcţia.
„Probabil există şi la noi în judeţ asistenţi maternali care nu îşi îndeplinesc toate responsabilităţile. Periodic, personalul specializat al DGASPC efectuează controale în locuinţele lor, prilej cu care se iau şi referinţe de la vecini, iar în cazul în care se constată că un asistent nu îşi duce la îndeplinire responsabilităţile, se trece la retragerea atestatului. Dincolo de anchetele noastre, ar fi foarte bine dacă şi cetăţen