Problemele de vedere, cele de creştere, obezitatea şi afecţiunile coloanei vertebrale sunt cele mai răspândite boli printre preşcolari şi elevi.
Mai mult de 25% dintre cei peste 700.000 de preşcolari şi elevi, examinaţi de medici anul trecut, au suferit afecţiuni cronice. Aşa arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) care mai precizează că cele mai răspândite afecţiuni, descoperite în timpul controalelor din şcoli, au fost problemele de vedere, hipotrofiile staturo-ponderale (copiii cresc cu o ratăinferioară limitei normale), sechelele de rahitism, deformările coloanei vertebrale, dar şi obezitatea neendocrină, afecţiunile cronice ale amigdalelor, precum şi alte afecţiuni endocrine şi de metabolism.
Aceste probleme de sănătate au fost înregistrate, cu mici diferenţieri, în toate judeţele monitorizate. Potrivit specialiştilor, poziţia incorectă la birou este principalul vinovat pentru numărul mare de copii cu tulburări de vedere. Tot medicii avertizează că poziţia greşită în bancă poate cauza şi deformări ale coloanei vertebrale. Pentru a preveni aceste afecţiuni, copiii trebuie să facă sport, dar şi un examen clinic anual în cadrul căruia să fie examinaţi „din cap până-n picioare“.
Cei mai mulţi copii bolnavivin din mediul urban
Specialiştii INSP avertizează că în Bucureşti sunt mai frecvente hipotrofiile staturo-ponderale, iar la Cluj s-au evidenţiat multe probleme legate de deformaţiile coloanei, sechele de rahitism şi obezitate neendocrină. La pre- şcolari, cele mai întâlnite afecţiuni sunt viciile de refracţie, dar au existat şi numeroase cazuri de afecţiuni de creştere şi deficienţe ale coloanei vertebrale.
De asemenea, la copiii de grădiniţă au mai fost depistate şi deficienţe ale membrelor (0,3%), tulburări de vorbire (2%) şi anemie cauzată de lipsa fierului (0,5%). Oficialii