» In anul 1949, horincarul satului maramuresean Chechis a fost infierat de activistii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si inscris in "Tabelul nominal de chiaburi domiciliati in comuna Dumbravita", dosarul 1/1949 (fila 85). Documentul a fost depus la Sfatul Popular al Raionului somcuta Mare, sectia Secretariat.
» Omul a fost declarat chiabur pentru ca detinea un "cazan traditional de fiert rachiu, prin care exploata taranimea muncitoare" din comuna Dumbravita. De atunci a trecut aproape o jumatate de secol, timp in care mult infieratul cazan a continuat sa functioneze.
Pentru a-l aduce pe maramureseanul Ioan Bondre pe calea cea dreapta, comunistii i-au confiscat obiectul pierzaniei – cazanul –, dar... au continuat sa-l foloseasca ei in acelasi scop. Astazi chechisenii spun: "De tate o reusit sa ne dezvete Ciuma (n.red. – comunismul), numa’ de horinca-n veci!". Oamenii din depresiunea Chechiselului s-au descurcat cu ce au avut: din grau si porumb, rod pe care il depozitau in gabanase construite din barne si acoperite cu goz (paie de grau), din cultura napului si din "poame" (fructe – pere, cirese, mere si prune), din care fabricau horinca.
Rascumparat cu 40.000 de lei noi
La aproape o jumatate de secol de la rechizitionarea cazanului de horinca din satul Chechis, acesta, usor modificat, continua sa produca trei din cele patru bauturi traditionale dublu distilate atestate in Maramures. Dintr-un motiv mai degraba sentimental, dupa ’90 nepoata batranului Bondre a reusit sa recupereze cazanul, dupa ce a dovedit, prin documentul recuperat din arhivele vremii, faptul ca proprietarul de drept al acestuia a fost bunicul si dupa ce l-a rascumparat (!) de la stat cu suma de 40.000 de lei.
Astazi, cazanul horincarului-chiabur face parte din cea mai mare distilerie traditionala maramureseana, cea care produce o treime din bauturile ates