Inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi. Nivelul salariilor poate depăşi chiar şi 10.000 de euro Deşi încă puţini ca număr, românii plecaţi
Inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi. Nivelul salariilor poate depăşi chiar şi 10.000 de euro
Deşi încă puţini ca număr, românii plecaţi să muncească în afara ţării încep să se întoarcă. Rămân însă specialiştii ce au salarii şi de 10.000 de euro pe lună.
Dacă cei plecaţi să presteze muncă necalificată au probleme în a-şi păstra locul de muncă, nu acelaşi lucru se poate spune despre românii cu studii superioare.
Specialiştii sunt în continuare căutaţi de companiile internaţionale, care sunt dispuse să-şi păstreze talentele, pe salarii care, de cele mai mult ori, le depăşesc de peste cinci ori pe cele din România.
Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de recrutare, oferta de locuri de muncă pentru personalul specializat s-a dublat în primele luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2007, în timp ce salariile au crescut cu până la 60%. Astfel, în funcţie de gradul de complexitate, multe salarii ajung şi la 10.000 de euro, iar inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi.
Într-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajaţii români ocupă poziţia a patra după Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 de euro, Ucraina şi Slovacia.
În ceea ce priveşte salariul mediu pentru aceeaşi poziţie în Europa de Vest, cel mai bine plătiţi sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmaţi de cei francezi, care primesc 2.800 de euro lunar.
De exemplu, un arhitect software, ce câştigă în ţară 2.000-3.000 de euro, este răsplătit de companiile britanice cu lefuri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, în timp ce un inginer în domeniul petr