Decalajul dintre turismul din noile state membre şi din statele vechi în UE este imens, mult mai mare decât în alte sectoare. Însumate, cele recent intrate în UE contează pentru mai
Decalajul dintre turismul din noile state membre şi din statele vechi în UE este imens, mult mai mare decât în alte sectoare.
Însumate, cele recent intrate în UE contează pentru mai puţin de 10% din totalul numărului de turişti înregistraţi în total în UE-27. În acest clasament, România (1,3%) se plasa anul trecut imediat înaintea Bulgariei, care avea o cotă de 1,1%.
În ciuda acestui avans, activitatea de turism din ţara noastră contribuie la deficitul de cont curent, numărul românilor care pleacă peste graniţe fiind superior turiştilor străini sosiţi în ţara noastră. România este una dintre cele şapte state considerate în principal ca furnizoare de turişti, necontând ca ţară de destinaţie.
Dinamica înnoptărilor în unităţile turistice ne plasează, însă, pe locul secund în cadrul UE, cu o creştere de aproape 10% în 2007, performanţă pe care o vom atinge şi în acest an, conform estimării Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.
Creşterea se datorează exclusiv turiştilor autohtoni, numărul celor străini fiind în continuă scădere. De exemplu, pe litoral, pentru acest sezon, numărul străinilor a fost de aproximativ 100.000, în scădere cu 20% comparativ cu sezonul anterior.
Mai puţini străini pe litoral
Explicaţia constă în infrastructura deficitară şi în serviciile de calitate slabă oferite în hoteluri şi în restaurante. În timp ce noi am înregistram o creştere anuală de 1,2% în perioada 2000 - 2006, Bulgaria a avut o dinamică de zece ori mai bună, de 12% pe an.