Desi inca putini ca numar, romanii plecati sa munceasca in afara tarii incep sa se intoarca. Raman insa specialistii ce au salarii si de 10.000 de euro pe luna. Daca cei plecati sa presteze munca necalificata au probleme in a-si pastra locul de munca, nu acelasi lucru se poate spune despre romanii cu studii superioare.
Specialistii sunt in continuare cautati de companiile internationale, care sunt dispuse sa-si pastreze talentele, pe salarii care, de cele mai mult ori, le depasesc de peste cinci ori pe cele din Romania.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de recrutare, oferta de locuri de munca pentru personalul specializat s-a dublat in primele luni ale anului in curs fata de perioada similara din 2007, in timp ce salariile au crescut cu pana la 60%. Astfel, in functie de gradul de complexitate, multe salarii ajung si la 10.000 de euro, iar inginerii, petrolistii si specialistii in software sunt cel mai bine platiti.
Intr-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajatii romani ocupa pozitia a patra dupa Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 de euro, Ucraina si Slovacia.
In ceea ce priveste salariul mediu pentru aceeasi pozitie in Europa de Vest, cel mai bine platiti sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmati de cei francezi, care primesc 2.800 de euro lunar.
Adevarul Desi inca putini ca numar, romanii plecati sa munceasca in afara tarii incep sa se intoarca. Raman insa specialistii ce au salarii si de 10.000 de euro pe luna. Daca cei plecati sa presteze munca necalificata au probleme in a-si pastra locul de munca, nu acelasi lucru se poate spune despre romanii cu studii superioare.
Specialistii sunt in continuare cautati de companiile internationale, care sunt dispuse sa-si pastreze talentele, pe salarii care, de cele mai mult ori, le depasesc de pe