Bogdan Aurescu, agentul României la CIJ, s-a folosit de majoritatea documentelor părţii ucrainene în a doua zi de pledoarie în faţa instanţei internaţionale, pentru a apăra cauza delimitării teritoriului maritim din Marea Neagră între România şi Ucraina, punctul spinos fiind Insula Şerpilor.
Insula Şerpilor este doar “formaţiune foarte mică, stîncoasă, total neintegrată în coasta ucraineană”, care “nu are şi nu a avut niciodată populaţie, nefiind capabilă să susţină locuirea umană. Este lipsită de sol, de vegetaţie, de faună, fără apă, cu un climat arid şi ostil. Acolo nu se poate ajunge decît foarte greu, atît pe apă, cît şi pe calea aerului. Nu are nici un fel de resurse şi nu poate produce nimic şi, prin urmare, nu poate susţine nici un fel de viaţă economică proprie”, a demonstrat Aurescu în pledoaria sa. Prin urmare, a arătat el, insula nu poate fi considerată ca punct de bază relevant în constrirea liniei de echidistanţă între tărmul românesc şi cel ucrainean. Agentul României la CIJ a folosit inclusiv imagini prin satelit, de pe site-ul NASA, prin care a arătat că Insula Şerpillor nu poate fi integrată în coasta ucraineană, aşa cum pretinde Kievul.
CÎT PARCUL IZVOR. De fapt, prin probele depuse la dosar în susţinerea pretenţiilor ei, Ucraina nu a făcut altceva decît să se contrazică în propria-i documentaţie şi să confirme astfel indirect susţinerile României. De pildă, în cîteva articole extrase din presa ucraineană se menţionează că insula nu este altceva decît o “protuberanţă stîncoasă”,”minuscula parte a teritoriului ucrainean”, “o insuliţă”, “o fîşie mică de uscat”, “o foarte mică bucată de uscat” sau “chiar şi a o denumi insulă este excesiv”.
Pe de altă parte, într-o schiţă din dosarul părţii ucrainene, care prezintă “Centrele populate pe coasta ucraineană a Mării Negre”, Insula Şerpilor nici nu apare. În alte docum