Se stie ca mancarea noastra traditionala este nu doar gustoasa, hranitoare dar si vinovata de o groaza de afectiuni la moda, daca e sa ne luam dupa ultimele statsitici ale ministerului sanatatii. Cine nu a mancat din “porcariile” ardelenesti de la Craciun pana la postul Pastelui? Slanina afumata cu ceapa rosie, carnati afumati cu paparaie, toba, caltabosi, jumeri si carnuri de tot felul? Amatorii mai toarna pe gat si cate un paharel de palinca, mai clatesc gatlejul cu vin, ca dupa atatea mancaruri grase si condimentate…Si nu doar acasa dar si la pensiuni si restaurante se gasesc aceleasi mancaruri apetisante, dar se pare daunatoare sanatatii.
Bogatii mananca mai bine
In topul celor mai bolnave dintre judetele tarii se situeaza tocmai doua judete dezvoltate din Ardeal, Clujul si Sibiul, unde dupa cum arata si reclamele se mananca ardeleneste! Cel putin asa sustin concluziile partiale ale programului national de Evaluare a Sanatatii care arată că jumătate dintre clujeni şi sibieni prezintă risc de îmbolnăvire cu una din bolile majore: diabet zaharat, cancer sau afecţiuni cardiovasculare.
Exista o explicatie
“Mancarurile grase consumate in exces provoaca ateroscleroza, aceasta duce la infarct miocardic si accident vascular cerebral, iar condimentele exagerate duc la ulcerul gastric”, explica medicul primar dr. Cornelia Borz, medic de familie. Aceasta nu inseamna ca nu mai putem consuma mancarurile traditionale, doar ni se atrage atentia ca trebuie sa existe o masura in toate, masura ce nu ar trebui depasita.
Se stie ca mancarea noastra traditionala este nu doar gustoasa, hranitoare dar si vinovata de o groaza de afectiuni la moda, daca e sa ne luam dupa ultimele statsitici ale ministerului sanatatii. Cine nu a mancat din “porcariile” ardelenesti de la Craciun pana la postul Pastelui? Slanina afumata cu ceapa rosie, carnati afumati cu papar