Ciclul II al studiilor universitare organizate în sistem Bologna impune aprofundarea cunoştinţelor acumulate în timpul facultăţii şi formarea de cercetători Universităţile româneşti
Ciclul II al studiilor universitare organizate în sistem Bologna impune aprofundarea cunoştinţelor acumulate în timpul facultăţii şi formarea de cercetători
Universităţile româneşti au specializări noi la master în sistem Bologna. Istoria comunismului şi Arheologia creştină se numără printre ele.
În principalele centre universitare oferta masterelor e foarte variată. Nu toate sunt însă în sistem Bologna. Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, ne-a declarat că anul acesta nu există niciun masterat pe sistem nou. "Oferta de masterate în conformitate cu cerinţele Bologna va fi prezentată abia în viitorul an universitar", a precizat Munteanu.
Aceeaşi situaţie există şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", unde niciunul dintre masterate nu funcţionează pe noul sistem.
"Noi avem în prezent în ofertă 20 de masterate, dar niciunul nu este în sistem Bologna", a declarat prorectorul Sorin Dudeu. Acesta a precizat că, în următorii doi ani, vor dispărea toate aceste masterate, fiind înlocuite de altele, care în prezent se află în curs de acreditare.
112 masterate noi la "Babeş-Bolyai"
"Pentru că până acum masteratele erau considerate studii postuniversitare, acestea erau specializate pe anumite domenii. Cerinţa Bologna este ca aceste masterate să-şi propună aprofundarea cunoştinţelor, acumulate în timpul facultăţii, dobândirea cunoştinţelor noi şi formarea de cercetători", a completat Dudeu.
Singurele din Cluj-Napoca care oferă masterate în sistem Bologna sunt facultăţile Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj, unde există 112 astfel de masterate, introduse de anul acesta, iar alte 40 sunt în curs de ac