Hidrologii spun că debitele apelor vor creşte doar în partea de nord a ţării În această toamnă, ţara noastră nu se va confrunta cu inundaţii asemănătoare celor din intervalul
Hidrologii spun că debitele apelor vor creşte doar în partea de nord a ţării
În această toamnă, ţara noastră nu se va confrunta cu inundaţii asemănătoare celor din intervalul iulie-august.
Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă prognoza hidrologică pentru această toamnă. Acesta a precizat că în intervalul septembrie-noiembrie 2008 nu se vor mai produce inundaţii atât de importante ca cele din această vară.
Nordul ţării, mai expus
Directorul INHGA susţine că situaţia hidrologică pentru această toamnă nu este îngrijorătoare, doar nordul ţării fiind mai expus creşterilor de debite. "Pentru luna septembrie, pe râurile inferioare, debitele se vor situa în jurul valorilor normale, majoritatea vor avea valori între 50 şi 80% din mediile multianuale.
Aceste valori vor fi mai ridicate în partea de nord a ţării. Este vorba de bazinele râurilor Vişeu, Iza, Suceava şi Prut", a spus Petre Stanciu. Acesta a precizat că "în partea a doua a lunii septembrie, cantităţile de ploaie pot fi mai însemnate şi vor putea produce inundaţii locale".
Aceeaşi evoluţie va fi şi în luna octombrie. "Atunci, debitele maxime vor mai creşte, dar nu substanţial", a mai spus Stanciu. Situaţia se schimbă puţin în luna noiembrie, când valorile vor fi cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, fiind aşteptate debite mai scăzute pe râurile din bazinele Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Trotuş.
Cu toate acestea, directorul INHGA spune că "variaţia valorilor este dependentă de cantitatea de precipitaţii care se va produce în bazinul superior sau mijlociu al Dunării şi în sp