Numărul avocaţilor români în cadrul barourilor italiene a înregistrat în ultima vreme o creştere semnificativă, chiar dacă procedura de admitere şi problemele pe care le întâmpină sunt destul de complexe. Datorită numărului mare de români prezenţi pe teritoriul Peninsulei, aceştia devin tot mai necesari. Avocatele românce, Monica Adriana Marinescu şi Celina Lucia Pop sunt doar două dintre exemple. Andi Rădiu
Realitatea din Italia
Monica Adriana Marinescu (33 ani) este avocat în capitala Italiei. Licenţiată în drept la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, românca s-a specializat în domeniul Dreptului comunitar şi Dreptului internaţional Public, absolvind în acest sens un program de master.
Celina Lucia Pop (30 ani) locuieşte în Milano, iar înainte de a emigra a fost avocat în Suceava. A urmat cursurile Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Drept şi a absolvit un curs post-universitar de Drept Internaţional Public şi Privat.
De cât timp sunteţi în Italia şi care a fost motivul pentru care aţi decis să vă stabiliţi în această ţară?
Monica Adriana Marinescu: M-am stabilit în Italia în octombrie 2006, dar veneam în Italia din 1997, ca turist. Am hotărât să rămân în Italia în momentul în care am rămas însărcinată, iar soţul meu mi-a cerut acest lucru.
Celina Lucia Pop: Prin intermediul unor prieteni, în anul 2005, l-am cunoscut pe actualul meu soţ, cetăţean italian. In anul următor m-am căsătorit şi din ianuarie 2007 m-am stabilit în Italia.
De cât timp profesaţi în Italia?
MAM: Sunt înscrisă în “Ordine degli avvocati di Roma” din mai 2008. Însă lucrez cu clienţi italiani încă din 2001. În plus, nu am renunţat să lucrez în România, menţinându-mi biroul din Bucureşti. Se poate spune că începând cu anul 2004 ,când l-am cunoscut pe soţul meu, am ajuns “să fac nave