In 1975, dictatorul cerea lamuriri despre istoricul Insulei Serpilor, desi Romania si URSS discutasera de trei ori la nivel de experti. In aceste zile are loc, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, procesul dintre Romania si Ucraina privind platoul continental din apropierea Insulei Serpilor. Miza economica e enorma: rezervele de hidrocarburi (100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol) din zona. Nu insula ca atare este obiectul diferendului (ea va ramane oricum a Ucrainei, in urma Tratatului din ’97), ci platoul continental si zona economica de exploatare exclusiva.
In acest context, EVZ si Militia Spirituala prezinta in premiera o serie de documente din vremea regimului comunist, dovezi ale neputintei autoritatilor romane de a se impune in fata sovieticilor, in aceasta disputa. Nicolae Ceausescu era foarte iritat de rigiditatea „tovarasilor“ de la Moscova.
Din stenograma unei sedinte a Comitetului Central al Partidului Comunist, desfasurata pe 1 aprilie 1975, rezulta ca dictatorul nu stia mai nimic despre istoria acestei insule, desi, de cand preluase puterea, intre Romania si URSS avusesera loc trei intalniri la nivel de experti.
Integral in EvZ. In 1975, dictatorul cerea lamuriri despre istoricul Insulei Serpilor, desi Romania si URSS discutasera de trei ori la nivel de experti. In aceste zile are loc, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, procesul dintre Romania si Ucraina privind platoul continental din apropierea Insulei Serpilor. Miza economica e enorma: rezervele de hidrocarburi (100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol) din zona. Nu insula ca atare este obiectul diferendului (ea va ramane oricum a Ucrainei, in urma Tratatului din ’97), ci platoul continental si zona economica de exploatare exclusiva.
In acest contex