De ce Clujul şi Sibiul sunt două dintre cele mai bolnave judeţe din ţară? Slănina, tăria şi mâncărurile afumate îi bagă în spital pe ardeleni, afecţiunile cardiologice, de diabet
De ce Clujul şi Sibiul sunt două dintre cele mai bolnave judeţe din ţară?
Slănina, tăria şi mâncărurile afumate îi bagă în spital pe ardeleni, afecţiunile cardiologice, de diabet sau cele oncologice plasându-i pe locurile fruntaşe din ţară
De când se ştie, ardeleanului i-a plăcut să mănânce bine. Slănina, pălinca şi ceapa, ciolanul de porc şi mâncărurile condimentate se regăsesc pe masa fiecăruia, dar şi în meniul restaurantelor. Însă pe cât sunt de gustoase aceste alimente, pe atât sunt de nesănătoase.
Aşa se face că, la un an de la demararea Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii, două din cele mai dezvoltate judeţe ale Transilvaniei, Clujul şi Sibiul, se plasează în topul celor mai bolnave judeţe din ţară, alături de Ilfov.
Concluziile parţiale ale Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii arată că jumătate dintre clujeni şi sibieni prezintă risc de îmbolnăvire cu una din bolile majore: diabet zaharat, cancer sau afecţiuni cardiovasculare.
Mâncare bună, dar rea
Medicii specialişti pun această predispoziţie spre boli în primul rând pe seama alimentaţiei nesănătoase şi a stilului de viaţă specific ardelenesc - mâncăruri grase şi sedentarism.
Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Cluj, dr. Anca Cerghizan, susţine că ardelenii se alimentează mai prost, sunt mai stresaţi şi mai sedentari decât ceilalţi români, factori ce influenţează direct starea de sănătate.
"Din punct de vedere al alimentaţiei, există nişte alimente specific ardeleneşti extrem de nesănătoase, cum ar fi slănina, mâncărurile grase în general, alături de tradiţionala ţuică. În aceste obiceiuri alimentare există nişte abateri grave de la alimentaţ