În primele opt luni ale lui 2008, criza de lichidităţi din piaţă a împins băncile să crească dobânzile la depozite mult mai rapid decât la împrumuturi După majorările
În primele opt luni ale lui 2008, criza de lichidităţi din piaţă a împins băncile să crească dobânzile la depozite mult mai rapid decât la împrumuturi
După majorările semnificative ale dobânzilor la depozite, analiştii consideră că acestea au atins pragul maxim. În schimb, la credite se anunţă noi scumpiri.
Lipsa de lichidităţi din piaţa financiară ascute lupta băncilor pentru clienţi pe segmentul economisirii. Dacă la începutul anului dobânzile oferite la depozite la termen nu depăşeau nivelul aşteptat al inflaţiei, în momentul de faţă, situaţia s-a schimbat.
Instituţiile bancare au ajuns să bonifice economiile cu o dobândă extrem de avantajoasă. În schimb, pe partea de creditare, majorările de dobânzi au fost mai temperate. În aceste condiţii, ecartul dintre dobânzile practicate la credite, respectiv depozite, s-a redus cu aproximativ un punct procentual în primele opt luni ale anului.
Analiştii spun că dobânzile la depozite au ajuns la un prag maxim şi că acum este momentul să economisim. Practic, de la începutul anului bonificaţiile oferite de instituţiile de credit pentru resursele atrase de la populaţie şi companii au crescut constant.
Această evoluţie era de aşteptat în condiţiile în care din toamna anului trecut până în prezent Banca Naţională a majorat dobânda-cheie de şapte ori, de la 7% până la 10,25%.
Datele arată că dobânzile la depozite au crescut mult mai repede decât scumpirea finanţărilor în lei. Situaţia se datorează în principal lipsei de lichiditate din piaţa monetară, care a determinat instituţiile de credit să ofere dobânzi tot mai mari, în încercarea de a-şi asigura necesarul de resurse.
În plus, accesul mai dificil la credite