Un misterios redactor al „Săptămânii culturale“ a semnat, pe 22 decembrie 1989, cu numele marelui actor, un text împotriva revoluţionarilor de la Timişoara. Sursa: AgerpresSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Regimul comunist s-a folosit de marii actori, pentru a se legitima, până în ultima sa clipă de existenţă. Chiar şi pe 22 decembrie 1989, dată la care Nicolae Ceauşescu părăsea Capitala huiduit de mulţimea strânsă în faţa clădirii Comitetului Central al PCR, în ziarele vremii apăreau articole semnate de personalităţi care-l susţineau pe dictator. Texte scrise de redactorii ziarelor şi semnate cu „nume grele“, pentru a căpăta credibilitate. Aşa s-a trezit actorul Ion Besoiu, director al Teatrului Bulandra la acea vreme, semnând un text în care revoluţionarii din zilele de 16-17 decembrie erau înfieraţi sub titulatura de „huligani“.
Românii erau astfel martori, în zilele Revoluţiei, la un fapt halucinant: căpitanul vasului „Speranţa“ din „Toate pânzele sus“ - serial care a marcat copilăria mai multor generaţii de români - scria despre pericolul destrămării ţării din interese „de la est şi vest“. La 19 ani de la eveniment, Ion Besoiu spune că articolul l-a cutremurat şi că a rămas multă vreme ca o pată pe imaginea sa, pată pe care a reuşit s-o şteargă numai după ce a primit, după ’90, o dezminţire scrisă şi semnată de impostor.
Numele redactorului care a scris articolul cu pricina rămâne însă un mister: actorul spune că a iertat-o pe persoana care a scris în numele lui textul şi nu vrea să-i spună numele deoarece aceasta încă mai trăieşte şi scrie despre teatru în presă. „Evenimentul zilei“ şi Miliţia Spirituală continuă serialul „Cortina Roşie“ cu un episod despre mistificare şi folosirea actorilor de către regimul comunist în marea luptă propagandistică.
Extras din articolul semnat „Ion Besoiu“, pe 22 decembrie 1989