Mulţi rromi se tem ca nu cumva asistenţii sociali să le plaseze micuţii în grija statului în urma anchetelor desfăşurate Foarte mulţi dintre părinţii rromi nu au un domiciliu
Mulţi rromi se tem ca nu cumva asistenţii sociali să le plaseze micuţii în grija statului în urma anchetelor desfăşurate
Foarte mulţi dintre părinţii rromi nu au un domiciliu stabil sau un venit sigur, motive pentru care Serviciile Sociale le-ar putea plasa copiii în grija statului.
În Spania locuiesc aproximativ 200.000 de ţigani români. Aceştia, majoritatea nomazi, nu au posibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoală deoarece le este teamă să nu-i piardă din cauza anchetelor făcute de Serviciile Sociale. În plus, pentru înscrierea minorilor, ţiganii trebuie să se stabilească într-o localitate, să fie luaţi în evidenţă la primăriile spaniole şi să locuiască în condiţii decente, ceea ce este aproape imposibil.
Proiect promiţător, dar eşuat
"Noi lucrăm în agricultură. Astăzi suntem aici, mâine la sute de kilometri", spune Aurel din Ţăndărei. Înaintea începerii anului şcolar 2007-2008, Ochiţa Păun, preşedinta Asociaţiei de ţigani O del Amenta, a reuşit să instaleze câteva familii în case părăsite de la marginea oraşului Burriana, din Castellon.
Le-a asigurat energia electrică (n.r. - generatoare), apa potabilă şi le-a găsit de lucru în agricultură. Apoi s-a prezentat la Consiliul de Educaţie din Castellon pentru a i se aproba cererea de înscriere la şcoală a 17 copii din aceste familii.
Acţiunea a fost pentru început un succes total, deoarece proiectul a fost aprobat şi chiar au primit o subvenţie pentru a plăti transportul copiilor la şcoală şi pentru masa de prânz a acestora.
"Din păcate, la doar două luni după ce copiii au început şcoala, au venit cei de la Serviciile Sociale pentru anchete. Părinţii s-au speriat, crezând că le vor lua copi