» O sursa noua de energie ar fi o veste binevenita pentru liderii europeni, nelinistiti de interventia militara a Moscovei in Caucaz.
» Rusia controleaza aprovizionarea cu energie a Europei, furnizand 25% din gazul natural folosit in Uniunea Europeana.
» Companiile energetice planuiesc in prezent sa extraga gaz natural din rezervoare uriase de sisturi gazeifere, situate la adancime mare in subsolul continentului.
Oamenii de stiinta sustin ca sisturile gazeifere s-au format din organisme preistorice precum alge, plancton si pesti, care s-au descompus in sedimentele de pe fundul marii in urma cu peste 400 de milioane de ani.
Incepand din luna ianuarie 2009, Gas Shale Research Programme, condus de Brian Horsfield si Hans-Martin Schulz de la Centrul de Cercetare GFZ pentru stiinta Pamantului din Potsdam, Germania, va incepe un studiu pe o perioada de sase ani, finantat de industria energetica, pentru cartografierea posibilelor depozite de sisturi gazeifere (poreclite "gash") de pe teritoriul european. "Exista posibilitatea sa avem sub picioarele noastre acelasi tip de depozite de sisturi gazeifere care exista in Statele Unite", a declarat Horsfield pentru International Herald Tribune. "Exista multe formatiuni de sisturi de acest fel in Europa."
In Europa au fost deja demarate mai multe proiecte energetice. In luna aprilie, gigantul american Exxon Mobil Corp. s-a alaturat consortiului care va incerca sa exploateze bogatiile ascunse in depozitele de gaz neconventional de la Mako Trough, din sudul Ungariei, in vreme ce compania energetica austriaca OMV testeaza existenta sisturilor gazeifere in bazinul Viena, iar Royal Dutch Shell a obtinut contracte pentru a exploata doua sisturi in sudul Suediei. In Polonia, Lane Energy Poland prospecteaza uriasul Bazin Baltic.
Goana dupa gazul "comprimat" in sisturi a devenit po