Una dintre cele mai fotografiate construcţii din întreaga Germanie, un castel a cărui istorie se împleteşte cu legenda şi cu viaţa unor mari personalităţi.
Una dintre cele mai fotografiate construcţii din întreaga Germanie, un castel a cărui istorie se împleteşte cu legenda şi cu viaţa unor mari personalităţi.
Castelul Neuschwanstein este un palat bavarez din secolul al XIX-lea construit pe o înălţime aflată lîngă Hohenschwagau şi Fussen undeva în Bavaria de sud-vest pe teritoriul Germaniei. Palatul a fost construit ca un refugiu pentru regele Ludovic al II-lea şi ca un omagiu adus marelui Wagner. Deşi fotografiatul în interior este interzis, se apreciază că acest palat este cea mai fotografiată clădire din toată Germania.
MotivaţieLudovic al II-lea a ajuns pe tron la vîrsta de 18 ani. Fascinat de opera lui Richard Wagner şi de marile legende germanice, trăind aproape permanent între vis şi realitate a dorit să construiască acest palat ca un refugiu pentru sine şi pentru a reînvia legenda Regelui Lebădă. Moare misterios, înecat în Lacul Starnberg împreună cu doctorul său care îl declarase nebun în urma demersurilor Parlamentului Bavariei. Construcţia demarează pe data de 5 septembrie 1869 după planurile lui Christian Jank, mai degrabă un constructor de decoruri decît un arhitect. Aşa cum îi mărturisea regele lui Wagner într-o scrisoare din 1868, este conceput ca o reînviere a vechilor castele germanice în stilul vechilor cavaleri, undeva în vîrful muntelui, într-o locaţie aproape inaccesibilă, regele folosindu-şi toată influenţa pentru a determina obţinerea avizului arhitectului Curţii pentru construirea acestuia.
Aspect generalClădirea este alcătuită din portalul de intrare, Armureria, Casa Cavalerului cu un turn pătrat şi Palatul sau Citadela cu două turnuri spre terminaţia vestică. Efectul este puternic tea