Liderul de la Tripoli, Muammar Ghaddafi, a ieşit din izolare, dar nu ţine neapărat la prietenia Statelor Unite ale Americii. Sursa: Reuters
Condoleezza Rice pleacă azi spre Tripoli pentru o întrevedere cu liderul Muammar Ghaddafi - prima vizită a unui secretar american în Libia în ultima jumătate de secol, care scoate oficial din izolare statul aflat odinioară pe lista sponsorilor terorismului. Drumul spre reabilitare a fost început de Libia, deţinătoarea celor mai importante rezerve de petrol din Africa, în 2003, în momentul în care Ghaddafi a decis să renunţe la armele de distrugere în masă.
În vreme ce companiile americane vizează contracte lucrative libiene, în special în domeniul energiei, diplomaţii de la Washington au avertizat că „normalizarea“ relaţiilor va întâmpina dificultăţi, iar Ghaddafi în persoană a subliniat că tot ce doreşte de la SUA este să lase Libia în pace.
O relaţie tumultuoasă
Libia nu a avut legături semnificative diplomatice cu Occidentul din 1969, anul venirii la putere a lui Ghaddafi, dar situaţia s-a înrăutăţit în 1988, odată cu atacul cu bombă de la bordul unui avion Pan Am deasupra Scoţiei. Responsabilitatea pentru atacul soldat cu moartea a 269 de persoane, printre care 180 de americani, a fost admisă de Libia, care a fost învinuită ulterior pentru un alt atac la o discotecă din Berlin, care a ucis trei persoane, inclusiv doi soldaţi americani.
Atentatul l-a convins pe preşedintele american Ronald Reagan să lanseze, în 1986, o serie de raiduri aeriene în Tripoli şi Benghazi, în urma cărora cel puţin 41 de persoane au murit, potrivit autorităţilor libiene. Renunţarea în 2003 la sprijinirea terorismului şi la armele de distrugere în masă a reprezentat primul pas făcut de Ghaddafi pentru ieşirea de pe „lista neagră“ a administraţiei americane şi pentru normalizarea relaţiilo