Comisia Juridica din Senat a votat, joi, un amendament la legea 303/2004 privind statutul magistratiilor prin care ii elimina sefului statului posibilitatea de a-l mentine in functie pe seful DNA, Daniel Morar. Modificarea adoptata de senatori prevede ca numirea la sefia DNA, DIICOT si Parchetul ICCJ sa fie facuta de catre CSM, la propunerea Ministerului Justitiei si cu avizul Sectiei de procurori din cadrul CSM. In prezent, legea ii da dreptul sefului statului sa numeasca procurorii sefi. Modificarea a fost initiata si sustinuta de senatorii PSD, PNL, PC si PRM.
Potrivit hotararii comisiei juridice, procurorul general, seful DNA si adjunctii acestora vor putea fi numiti numai daca au o vechime de minim zece ani in functia de procuror sau judecator. De asemenea, acestia sunt numiti pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Senatorii juristi au dezbatut in cadrul sedintei de joi trei proiecte legislative de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor care vizau schimbarea procedurii de numire si revocare a procurorului sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al DNA si a sefului DIICOT, precum si a adjunctilor acestora.
Senatorii au elaborat o a patra varianta la propunerea presedintelui comisiei, Norica Nicolai, cu sustinerea social-democratilor Serban Nicoale si Doru Ioan Taracila, amendament prin care ii iau sefului statului prerogativele de a numi sefii la DNA, DIICOT si Parchetul ICCJ.
Amendamentul fost adoptat cu 7 voturi pentru(PSD, PNL, PC si PRM) si doua impotriva (PD-L si PRM).La sedinta au votat pentru modificarea legii social-democratii Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Danut Ungureanu, liberalii Norica Nicolai si Ion Basgan, peremista Verginia Vedinas si conservatorul Gavrila Vasilescu. Impotriiva modificarii au fost s