Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat pentru HotNews.ro ca partidul sau analizeaza “oportunitatea sesizarii Curtii Constitutionale” daca senatorii vor vota in plen modificarea legii astfel incat procurorii sefi sa fie numiti de catre CSM si nu de catre seful statului, cum se intampla acum. PSD, PNL, PC si PRM au votat joi un amendament care schimba modalitatea de numire, singurii care s-au impotrivit fiind Gheorghe Constantin de la PD-L si Peter Eckstein Kovacs de la UDMR. Ca sa intre in vigoare, amendamentul trebuie votat si de plenul Senatului, care este camera decizionala.
“Nu vom ezita sa sesizam Curtea Constitutionala daca senatorii vor ignora aprecierile Comisiei Europene”, a declarat liderul PD-L pentru Hotnews.ro. Nu e clar insa care vor fi elementele de neconstitutionalitate pe care le vor invoca parlamentarii PD-L, insa Emil Boc afirma ca partidul va face o analiza in aceste zile.
Pentru ca modificarile votate astazi in Comisia Juridica sa intre in vigoare mai este nevoie de votul in plen, dupa care proiectul de lege merge la promulgare. Intrarea in vigoare poate fi amanata fie prin sesizarea Curtii Constitutionale, fie prin intoarcerea legii in Parlament. Potrivit Constitutiei, seful statului poate intoarce o singura data un proiect de lege pentru revizuire. Curtea Constitutionala poate fi sesizata de 50 de deputati sau 25 de senatori. Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat pentru HotNews.ro ca partidul sau analizeaza “oportunitatea sesizarii Curtii Constitutionale” daca senatorii vor vota in plen modificarea legii astfel incat procurorii sefi sa fie numiti de catre CSM si nu de catre seful statului, cum se intampla acum. PSD, PNL, PC si PRM au votat joi un amendament care schimba modalitatea de numire, singurii care s-au impotrivit fiind Gheorghe Constantin de la PD-L si Peter Eckstein Kovacs de la UDMR. Ca sa intre in vigoare, amendament