Comisia Juridică a Senatului a adoptat astăzi un amendament prin care procurorii şefi al Parchetului general, DNA şi DIICOT sunt numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiţiei. Sursa: Răzvan VălcăneaţuSursa: Agerpres
1 /. Această prevedere îl scoate din ecuaţie pe şeful statului, cel care făcea până acum aceste numiri. "Parlamentarii nu sunt pro sau contra Băsescu, sunt pro sau contra Morar. Se face o lege pe ultima sută de metrii pentru a limita posibilitatea lui Traian Basescu sa-l numească pe Daniel Morar din nou", a declarat Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, membru în Comisia juridică. Nicolai: "Modificările pun în acord legea cu Constituţia" Preşedintele Comisie juridice din Senat Norica Nicolai susţine că modificările pun în acord textul legii cu prevederile constituţionale.
"Am pus în acord textul legii cu prevederile constituţionale, care sunt exprese şi dau obligaţia Consiliului Superior al Magistraturii să numească procurorii în funcţii de conducere", a declarat senatorul liberal.
Referindu-se la faptul că şeful statului, în cazul în care legea va intra în vigoare, nu va mai avea atribuţii în ce priveşte numirea procurorului general şi a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT, Norica Nicolai a spus: "În ceea ce priveşte numirea procurorilor în funcţii de conducere, şeful statului nu are o astfel de atribuţie, nu a avut-o niciodaă, a fost o interpretare alături de textul constituţional. Singura atribuţie pe care şeful statului o are în continuare şi care derivă din Constituţie vizează numirea în profesia de procuror şi judecător a celor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege", a mai spus preşedintele Comisiei juridice, citată de Agerpres.
Predoiu îşi asumă numirile
Cătălin Predoiu a declarat că i se pare normal ca ministrul Justiţiei să facă propunerile