La inceputul anilor '90, Jacek Szwajcowski a renuntat la o afacere prospera in domeniul ingineriei pentru a investi 3.000 de dolari in farmacia detinuta de soacra sa. Curand el a devenit principalul furnizor al farmaciilor din Lodz, luand astfel nastere afacerea de vanzare de medicamente angro, scrie The Wall Street Journal.
In acest moment, Szwajcowski conduce o companie farmaceutica cu o cifra de afaceri de 4,4 mld. zloti (1,3 mld. euro) si care detine 20% din piata poloneza de profil.
Pe masura ce afacerile Polska Grupa Farmaceutycza (PGF) s-au dezvoltat, acesta a construit 12 centre de distributie in intreaga tara, iar acum intentioneaza sa se extinda pe pietele din Europa Centrala si de Est. "In urmatorii cinci ani, dorim sa avem o cota de piata de 20% pe fiecare piata din regiune", spune Szwajcowski.
Szwajcowski este exemplul perfect care explica de ce investitorii imobiliari nu au renuntat la regiunea estica a continentului european nici macar dupa ce criza ipotecara americana a inceput sa-si faca simtite efectele si pe pietele emergente. Pe masura ce economiile est-europene au crescut, dezvoltatorii au construit totul, de la autostrazi, spatii industriale si fabrici pana la apartamente, hoteluri si centre comerciale.
Mai mult, chiar si in conditiile in care ritmul de crestere a economiilor din regiune incetineste, acesta ramane superior celui inregistrat in cadrul economiilor occidentale. Economia poloneza, de exemplu, ar putea inregistra un ritm de crestere de 5% anul viitor, comparativ cu 1,4% in zona euro, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Iar perspectivele economice atrag in continuare investitorii imobiliari, fondurile germane numarandu-se printre cei mai activi jucatori din zona. SEB Asset Management a cumparat recent Arkonska Business Park din Gdansk, pentru o suma care nu a fost facuta