Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat, joi, ca seful statului nu are atributii legislative in ceea ce priveste numirea procurilor in functiile de conducere. Rolul presedintelui in numirea acestora consta in "acordarea unui aviz".
In cadrul sedintei de joi, Comisia Juridica a discutat despre proiectele legislative depuse de PSD, PC si UDMR care prevede ca procurorii sa fie numiti in functiile de conducere de catre Consiliul Suprem al Magistraturii la propunerea Ministrului Justitiei.
"Seful statului nu are o astfel de atributie a fost doar o interpretare a legislatiei", a precizat Nicolai.
Senatorul a mentionat ca o alta modificare prevede ca procurorii vizati sa aiba 10 ani de vechime pentru a putea ocupa un post la conducerea DNA si functia de procuror general al Romaniei.
"Modificarea esentiala vizeaza cum vor fi numiti procurorii sefi de la DNA si procurorul general al Romaniei. Acestia vor fi propusi de Ministrul Justitiei si mai apoi numiti de catre CSM. In plus procurorii propusi trebuie sa aiba o vechime de 10 ani si sa apartina gradului profesional aferent Curtii de Apel si tribunalului Curtii de Justiti si Casatie".
Si Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in acest moment numirea in functiile de conducere a procurorilor nu este in atributia presedintelui. Seful statului este obligat sa dea un aviz de care Ministrul Justitiei sa tina cont.
"Ministrul Justitie nu poate fi exclus din mijlocul acestei proceduri. Important este sa se respecte Constitutia", a adaugat Predoiu.
Amendamentul de lege care prevede ca CSM sa numeasca procurorii la propunearea Ministrului Justitiei a fost votat de Comisia Juridica a Senatului. Astfel ca 4 membrii au votat pentru si 2 impotriva, adica membrul PD-L si UDMR. Asupra proiectului legislativ va fi a